Waar moet ik op letten bij de overgangen in een wedstrijd?

Een triathlon de nodige tijdwinst te boeken als je het goed aanpakt. Het is daarbij niet alleen een zaak van goed getraind zijn. Ook doordacht te werk gaan kan je soms een leuke tijdwinst opleveren zonder dat je dat veel moeite kost! Als je je tijdens een wedstrijd goed blijft concentreren op je eigen handelen, kun je je prestatie verder optimaliseren.

Onderdelen waar je door een goede voorbereiding en efficient handelen eenvoudig tijdwinst kunt boeken, zijn de overgangen van zwemmen naar fietsen, en van fietsen naar lopen. Belangrijk daarbij is dat je de tijd (en de afstand) die je nodig hebt in de wisselzone zo effectief mogelijk gebruikt. Even van tevoren goed de situatie(s) in de wisselzone(s) bekijken geeft je vaak al een goed beeld op welke punten je tijd kan besparen. Enkele tips voor slim (en snel) wisselen:

  • Begin, als het kan, bij het uitkomen van het water al met het ‘afpellen’ van je wetsuit. Je wetsuit gaat in het water nog het makkelijkst uit. Eenmaal op het droge gaat het wat stroever, maar doe het wel zo snel mogelijk: zolang het pak van binnen nog redelijk nat is krijg je het beter uit. Je kan er in ieder geval voor zorgen dat je je wetsuit voor de bovenste helft al uit heft in het stuk vanaf de waterkant tot aan je fiets of je kledingtas. Vooraf wat vaseline smeren aan de buitenkant van het wetsuit aan het uiteinde van de armen en de benen helpt ook. En bekijk in deze video hoe je je badmuts en brilletje niet verliest:
  • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk van kleding hoeft te wisselen. Omkleden kost tijd! Trek dus geen kleding aan die voor dat moment overbodig is. Enkele voorbeelden: sokken (wel even proberen of dat lukt zonder dat het bestraft wordt met blaren), fietshandschoentjes.
  • Allerlei accessoires als petje, bril, helm etc. kun je ook al lopend opzetten, aantrekken of in orde maken.
  • Als je fiets- en loopschoenen van tevoren zijn ingetalkt, floep je er makkelijker in.
  • Er zijn speciale pedaaladapters verkrijgbaar, zodat je met je loopschoenen kan fietsen.
  • Neem fietsschoenen die sluiten met klitteband, en zet snelsluiters op de veters van je loopschoenen.
  • Last but not least: kijk altijd of het nog beter/sneller kan door op te letten hoe je ‘concurrenten’ het doen.