Wat heb je nodig om aan triathlon te doen?

Om te beginnen met triathlon heb je eigenlijk niet veel meer nodig dan een zwembroek, een fiets (bij voorkeur een tour- of racefiets) en een paar hardloopschoenen. Bij wedstrijden wordt altijd een fietshelm (zgn. hard-shell helm) verplicht gesteld uit oogpunt van veiligheid.

Voor de rest kun je triathlonbeoefening zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Zowel op het gebied van kleding, fietsen als fietsonderdelen is er veel keus en daar kan men al naar gelang de eigen wensen en de grootte van de beurs veel in varieren. Fietsen zijn er in allerlei soorten en maten, en prijsklassen. Er bestaan specifieke triathlonfietsen, maar in beginsel volstaat een gewoon racemodel met een opgemonteerd ligstuur. Voorts zijn er allerlei handige extraatjes waarmee de fiets naar wens kan worden uitgerust, zoals een fietscomputer, speciale pedalen etc.

Veel van die attributen hebben natuurlijk ook regelmatig onderhoud nodig als je er lang plezier van wilt hebben. Ook hier springt met name de fiets eruit: goed onderhoud betekent niet alleen een langere levensduur, het zorgt er ook voor dat het materiaal niet remmend werkt op je prestatie!